Satın Alınan Eserleri Sergileme ve Saklama Kılavuzu

Merhaba, bu yazımızda size satın almış olduğunuz sanat eserinizin, korunması ve sergilenmesi konusunda birkaç bilgi aktaracağız.

 

- Eserinizi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.

Sanat eserleri, doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarında bir süre sonra renklerinde solma veya kullanılan materyallerinde eskime süreci hızlanır. Bu değişim, sulu boya eserlerde daha hızlı gerçekleşebilir ve gözle görülür bir renk kaybı yaşanması muhtemeldir. Cam ile korunan çerçeveli eserlerde Ultra Viyole (UV) korumalı -halk arasında "müze cam"- olarak bilinen cam modelini tercih ederseniz ışıktan kaynaklı değişim sürecini yavaşlatmış olursunuz. Eser aydınlatmasında kullanılan enerji kaynağı eser esere yakın veya yaydığı ısı esere ulaşıyor ise halojen ampuller yerine daha az ısı yayan led teknolojisini seçmeniz, eserin ömrünü uzatacaktır.

- Nemden kaçının.

Eserinizi sergileyeceğiniz-yerleştireceğiniz ya da muhafaza edeceğiniz alanın nemli olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde neme maruz kalan eserlerin yüzey ile boya arasında yapışkanlık ilişkisinde soyulmalar, çatlamalar ve boya atmaları meydana gelir. Kullanılan boya materyali veya karışımı ve tuval bezi de bu problemi meydana getirebilir. Eseri muhafaza ederken plastik paketler yerine kraft kâğıt, kâğıt havlu gibi nem emici materyaller ile paketleyip saklamak etkili bir yöntemdir.

- Ortam sıcaklığına dikkat edin.

Ortamın sıcak-soğuk dengesi iyi ayarlanmazsa eserinizde boya çatlakları oluşabilir. Tavsiye edilen sıcaklık 18-24°C arasıdır. Sıcaklığın ani düşüş ve yükselişi esnasında tuvalin ve boyanın genleşme ve büzüşmesi esnasında esneklik derecesi aynı olmayacağı için çatlamalar artacaktır. Eserleri mümkün olduğunca kapalı balkon, kış bahçesi, şömine üstü gibi ani değişikliklere neden olacak ısı ve sıcaklık kaynaklarının yakınında bulundurmamak gerekmektedir.

(Görsel: Paola Woods, Gabriele Galimberti, National Geographic)

- Eserlerin temizliği.

Sergilediğiniz eserlerin tozunu, bir püskül yardımıyla nazikçe alabilirsiniz. Islak bezlerden ve özellikle alkol içeren temizleyicileri kullanmaktan kaçının. Bunlar, eserde kullanılan birçok materyale doğrudan zarar verir. Ayrıca önerilen temizlik yöntemlerinden biri de ortalama elli yılda bir üzerinde vernik bulunan eserlerin verniği uzmanlarca temizlenmeli ve yeniden vernik veya boya koruma malzemeleri ile kaplanmasıdır.

Taşıma esnasında.

Eserinizin yerini değiştirirken onu çerçevesinden sağlamca tutarak, duvarda asılı olduğu şekilde yere dik olarak konumlandırarak taşımalısınız. Bu süreçte genellikle yüz yılını almış eserlerde yer değişikliği açısında önem arz eder. Eserin tuval bezinin kasnağa yerleşim kısımlarındaki çivi ve vidalar taşıma esnasında eskimiş tuval bezlerine zarar verdikleri görülmektedir. Aynı anda birden fazla eser taşımak risk oluşturur. Her esere kendi vaktini ayırın.

(Görsel: Lyndon French, New York Times)

- Eserleri üst üste yığmayın.

Bir eserin çerçevesinin ya da köşesinin başka bir eserin üstüne gelmediğine dikkat edin. Eseriniz ya da çerçevesi çizilebilir, tuval esneyebilir ve eseriniz zarar görebilir. Ayrıca cam ile korunan eserlerin üzerine ağırlık bindirmek camın kırılmasına ve eserinizin zarar görmesine sebep olacağından bu konuda dikkat etmeniz öneririz.

 

Eserlerinizin, mekanlarınıza mutluluk ve bereket getirmesini dileriz.
Teşekkürler.
 

Yazı: Sâki. 2023. UX Müzayede