Abdullah Çizgen

(1911-1987)

İstanbul'un 1911 yılında doğan değerli realist ressamı Abdullah Çizgen, Konya'nın Türkmen kökenli bir ailesinden gelmektedir. Çocukluk yıllarında ilkokul sıralarında resme olan ilgisi fark edilmeye başlandı. Bu ilgisini, Ressam Hasan Tahsin ve Necmeddin Okyay'ın yönlendirmesi ile daha da derinleştirdi. Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra, prestijli Sanayi-i Nefise Mektebi-i Alisine kaydoldu ve 1932'de usta ressam Feyhaman Duran'ın atölyesinden başarıyla mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından Topkapı Sarayı Müzesi'nde saray ressamı olarak önemli bir görevde bulundu. Aynı zamanda restorasyon eğitimi alarak, saray koleksiyonunun birçok değerli eserinin onarımında kritik roller üstlendi. Kariyerindeki bir diğer dönemeci, Arkeoloji Müzesi'nde görev alarak yaşadı. Burada, hem kendi kişisel sergilerini düzenledi hem de Türkiye'deki ve uluslararası sergilere eserleriyle katılım gösterdi.

Modern sanat akımlarının öne çıkanlarından kübizme olan ilgisiyle tanınmasına rağmen, gerçekçilikte kendisini en iyi ifade ettiğini buldu. Ayrıca sanat camiasında, birçok sanat topluluğunda aktif roller üstlenerek sanat dünyasına katkıda bulundu.