Tuncay Betil

(1938-1988)

Tuncay Betil, 15 Temmuz 1938'de Erzincan'ın Kemah ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. Babasının mesleği nedeniyle birçok şehirde eğitim aldıktan sonra 1957'de Ankara Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü'nden diploma aldı. Bu dönemde kısa süreliğine fotomodel olarak da çalışmıştır. Küçüklüğünden beri resim sanatına duyduğu ilgiyi, özel eğitim almadan da olsa, pek çok yarışmada elde ettiği başarılarla kanıtlamıştır.

1965 ile 1971 yılları arasında Paris'te özel bir atölyede resim yeteneklerini daha da ileri taşımıştır. 1971'de Ankara'ya geldiğinde tanıştığı tiyatro ve seslendirme sanatçısı İstemi Betil ile evlenmiştir ve bu birliktelikten 1976'da Utku adında bir oğulları olmuştur. Oğlunun dünyaya gelişi ile resimlerinde anne-çocuk sevgisi ana tema olma yoluna girmiştir.

Ancak 1980'de İstemi Betil ile yolları ayrılmış ve bu dönemde alkol problemleri ile mücadele etmeye başlamıştır. Kısa bir dönem Bodrum'da yaşamış olan Betil, 1985'ten sonra ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış ve birçok eserini yaşamını sürdürebilmek için çok düşük fiyatlarla satmıştır. Bu zorlu dönemde üretkenliği artmasına rağmen ekonomik sıkıntıları nedeniyle birçok eserini ucuza elden çıkarmıştır.

1988'de siroz hastalığı nedeniyle aramızdan ayrılan Tuncay Betil, ardında birçok değerli ve anlamlı eser bırakmıştır.