Mehmet Güreli

(1949)

Sanatın pek çok alanında işleri bulunan sanatçı, 1949 yılında İstanbul'da, kendi deyimiyle sanatın her daim konuşulduğu bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Dayısı yazar Salâh Birsel, ağabeyi ressam Talat Güreli'dir. Avusturya Lisesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde üniversite eğitimine başladı. Daha sonrasında Hürriyet gazetesinde yazmış, kendi filmlerini çekmiş, müziğini yapmış ve öyküler yayımlamıştır. 

Müzik, resim, edebiyat ve sinema gibi alanlarda oldukça başarılı işler ortaya koymuş olan sanatçının resimlerinde de bu sanatlararası etkileşimi hissetmek oldukça mümkün. Genellikle bir film karesini andıran eserlerinde sanatçının sinematografi bilgisini görürüz. Sanatçının kendi kafasında yer alan figürler kağıda adeta bir film sahnesi gibi dökülürler ve var olan hikayeyi izleyicinin tamamlamasını ister. Resimlerinde fazla renk kullanmayı tercih etmeyen sanatçı, az malzeme ile çok iş yapar ve var olan rengin tüm farklı tonlarından yararlanmaya çalışır. 

Çoğunlukla eserlerini sulu boya ve yağlı boya kullanarak işlemiştir. Pickpocket, Le Deuxième Souffle, Mouchette gibi favori filmlerinden bazı sahneleri ve imgeleri resimlerinde olduğu gibi belirtir, filmin adını yazar. 

Sinema ve resim arasında hoş bir bağ yakalamış olan sanatçı, günümüzde hâlâ İstanbul'da yaşamakta ve sanat hayatına devam etmektedir.