Fatih Urunç

(1966-2012)

Fatih Urunç 1966 Ankara – 7 Ağustos 2012, Ankara, Türk ressam. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 12 yıl kendi atölyesinde resim çalışmalarına devam etti. Yaşamı boyunca 100’den fazla sergi açtı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Fatih Urunç resme Ankara Koleji’nde hocası Eşref Üren’in kar temalı resim yaptırması ile başlar ve bu sevdası bütün hayatı boyunca sürer.

Fatih Urunç resimlerinde seyirciye yaşamından kesitler sunar. Sevinçlerini, korkularını hiç kimseyi taklit etmeden, kendi espası ve özgün figürleriyle resmeder. Müzisyenler, maviş kedisi, kafasını durmadan kemiren baykuşu, hayat kadınları, neşeli çocuklar, annesi, parklar ve kırmızı şapkalı meşhur cini en temel konularındandır.
Fatih Urunç, içgüdüsel etkenlerin ışığı altında, resminin başlama ve bitme aşamalarını, bir doğaçlama sürecinin sınırları içinde, her hangi bir yan etkene gerek duymadan, içinden geldiği gibi saptamak istiyor. Alışkanlık, kendiliğindenlik, onun resmini belirleyen temel değerler olarak öne çıkmaktadır. Simgeler, figürle bağlantı kuran alegorik motifler, nesne görüntüler, çağrışımlar zincirlerle birbirine bağlanarak kompozisyonun örgütsel düzenini oluşturuyor, ayrıca her motif, kimi yan örgenlerle pekiştirilerek, bir kurgulama estetiğine doğru yönlendiriliyor. Genel eğilimler açısından bakıldığında, ilk dikkati çeken şey, Fatih Urunç’un resminde, ortamın geçerli ve yaygın imgelerinden çok, özel anlatım araçlarının bu resme özgü bir çerçeve içinde değerlendirilmiş olmasıdır. Giderek büyüme eğilimleri gösteren ve kompozisyon bağlamında anlam kazanmaya başlayan resimlerinde Fatih Urunç, içsel duygu ve düşüncelerin kişisel bir görsellik kisvesine bürünebildiği oranda kendini gerçekten dışlaştırabileceğini kavramış olmanın rahatlığı görünüyor. Her resim, bir sonrakinin oluşum mantığı açısından sağlam bir gerekçe yaratıyor ve böylece resimlerle kurulan ilişki, amaç ve üslup birliği gösteriliyor.

Eserleri Arkas Holding, Dibeklihan Sanat Köyü, Sabancı aile koleksiyonu, Christie’s Müzayede (Londra), Yellowstone National Park Resort (ABD), İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi ve seçkin birçok sanat koleksiyonerlerinde yer almaktadır…