Münif Fehim Özarman

(1899-1983)

Ünlü tiyatro oyuncusu Ahmed Fehim Efendi'nin oğludur. Küçük yaşta Musahipzade Celal'in İstanbul Efendisi adlı oyunu için sahne dekorları yaparak resim sanatıyla ilgisini geliştirdi. Üsküdar Sultaniyesini bitirdikten sonra, Sanayi-i Nefise'de okudu. 1910'lu yıllarda Leyla Saz'ın yazdığı Saray Hayatı adlı kitabı için yaptığı resimlerle, bu türe yöneldi. Yerli filmler için dekor ve kostümler hazırladı.


İlk desenlerini Fağfur dergisinde yayımladı. 1921'de İleri gazetesinde ressam olarak çalışmaya başladı. 1924'te, yazar arkadaşlarıyla Kelebek adlı bir gülmece dergisi çıkardı. Dergide başçizerlik yaptı. Refik Halid' in Aydede' sinde, eski divan şairlerinin dizelerini resimledi. Daha sonra bu resimlerini Eski Şiir Bahçeleri adlı bir albümde topladı. 1937'de İstanbul'da (Taksim Kristal Gazinosu), Cemal Nadir'le birlikte ilk sergisini açtı. Akbaba, İkdam, Vakit, Mizah, Son Posta, Cumhuriyet, Tan, Yedigün, Yirminci Asır gibi dergi ve gazetelerde çalıştı. 1940'ta Elli Türk Büyüğü ve Dünden Hatıralar isimli kitapları resimledi. 1950'li yıllarda Server İskit'in çıkardığı Resimli Tarih Mecmuası' nda çizdi.


İllüstratör olarak, bir dönemin yayın yaşamında etkili oldu. Özellikle tarihsel konuları, İstanbul'un yakın dönem yaşamını işlediği resimlerinde, gazete ve dergi ressamlığını, belgesel düzeyleri de içeren yönde değerlendirdi. Grafik tasarımın öncülerindendir.