Rabia Çalışkan

 

Balıkesir’de dünyaya gelen Rabia ÇALIŞKAN, 1984-1988 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Y.O’nu bitirdi. 1993 yılına kadar deri tasarımı ve uygulaması yaptı. 1993’te Gazi Üniversitesi Resim Bölümüne girdi. 1997’de mezun oldu. Anadolu Ateşi Dans Grubunun deri giysi ve aksesuar tasarımlarını yaptı. Çocuk kitapları resimledi. 2004 yılında Sanat Eğitimi alanında Yükseklisansını tamamladı. Halen Ankara'da Milli Eğitimde sanat eğitimcisi olarak görev yapmakta, yazları Ayvalık Küçükköy'de, kışları Ankara’da sanat çalışmalarına devam etmektedir. Çok sayıda kişisel sergi açmış, karma sergilere katılmıştır.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) ile Birleşmiş Ressamlar ve heykeltıraşlar Derneği (BRHD) üyesi olan Çalışkan’ın yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.  

Rabia ÇALIŞKAN resimlerinde ‘’zaman’’ konusunu tamamen kendine has bir üslupla anlatır. Burçları, doğum haritalarını, burç sembollerini ve Osmanlı takvim sayfalarını bulunduğu mekana bolluk ve bereket  getiren Ebabil Kuşlarını, son derece modern, bugünün hatta geleceğin trend  kadınları ile Şimdi’ye yani An’a taşır. Zamanın yalnızca Şimdi-An’ da vuku bulduğunu, geleceğin An’ın izdüşümü olduğunu anlatır. Resimlerinde hem batı astrolojisinden hem de Osmanlı astrolojisinden’’ Yıldıznameden’’ öğelere  yer verir. Astrolojinin dört elementi ‘’ ateş, toprak, hava ve su ‘’ resimlerinde renkleriyle yer bulur.  

Çalışkan, evrenin zıtlıklarla var olduğunu, Aydınlık-Karanlık, İyilik-Kötülük, Sıcak-Soğuk.. biri olmadan diğerinin varlığından haberdar olamayacağımızın farkındadır.  Işık ve Gölge’nin farkında olup ışığı beslemek, iyiliği çoğaltmak, güzellikleri korumak, olumlu enerjinin tüm evrene yayılmasını sağlamak için yapar resimlerini. Resimlerinde yer alan Ebabil Kuşları, Alemler, geçmişten günümüze insanlığın olumlu, iyi, aydınlık, güzel duygu, dilek ve durumları temsil eder. Kötülüğe karşı koruma tılsımı ve kalkanı oluşturur.