Selçuk Toğul

 

(1950-)

1950 yılında İstanbul'da doğan sanatçı Türk naif resim sanatının en önemli isimlerinden biridir. Eğitimini İtalyan Lisesi Ortaokulu ve Suadiye Ticaret Lisesi'nde tamamlayan sanatçı 1979 yılında ilk kişisel sergisini Cumalı Sanat Galerisi'nde açmıştır. Yurtiçi ve yurtdışında birçok karma sergiye katılan Togul 1999 yılında İtalya Bologna'daki Dünya Naif Ressamlar sergisinde dünya ikinciliği aldı.

Selçuk Togul'un stili, hiçbir akademik eğitim geçmişi olmayan naif ressamlarda görülen perspektifsiz, adeta hareketsiz, çocukça-naif görünümden zamanla ayrışmaya başlamıştır. Önceki dönemlerindeki dingin ve durağan yapı giderek hareketlenmiş, insan figürleri daha stilize olmuş ve "o andaki aksiyon" resmedilmeye başlanmıştır.

Togul'un tabloları yoğun detaylarla bezenmiş ve renkler ustaca kullanılmıştır. Figürlü ve esprili tarzı ile kendini kanıtlamıştır. Her tablosu bir hikaye üzerine kurulu, detaylar ise aslında kendi hayatını çevreleyen faktörlerin bir araya gelmesinden oluşur. Mitoloji, The Beatles, opera, Bodrum, kadın, kedi, sanat literatürü, sinema gibi konulardan seçtiği sahnelerdeki oyuncular genelde tanıdığı kişiler ve kendisidir. Bu yaklaşımıyla Selçuk Togul'un yapıtları anılarının ve hayal dünyasının bir kolajı olarak da görülebilir.