Veysel Akşit

 

(1952-)

Veysel Akşit 1952 yılında Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Olukbaşı Köyünde doğdu. İlk ve ortaöğretimini Denizli'nin farkı ilçe ve köylerinde tamamladı.

Çocukluk yıllarından itibaren kendisinden iki yaş büyük ağabeyi Adil Akşit ile birlikte resim yapmaya merakları vardı. Öncelikle ağabeyi sonra kendisi bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümüne başladılar. İstanbul’un Kurtuluş semtinde tuttukları ve atölye olarak da kullandıkları evlerinde dönemin pek çok önemli sanatçısı, tarihçisi, yazarı ile yapılan entelektüel sohbetler ile kendilerini geliştirdiler.

Veysel Akşit, Adil Akşit’in vefatının ardından okulu yarım bıraktı. İzmir Buca Eğitim Enstitüsü' nün Sosyal Bilgiler Bölümünü ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Bir süre öğretmenlik ve okul idareciliği yaptıktan sonra Denizli Merkez Halk Eğitim Müdürü olarak atandı.

Öğretmenlik yaptığı yıllarda öğrencilerini resim kadar müzik ve tiyatro gibi sanat dallarıyla ilgilenmeleri için teşvik etti. Denizli Gireniz Yöresi’nin kültürü üzerine araştırmalar yaptı. Bu konuda Kültür Bakanlığı ve TRT’ye danışmanlık hizmeti verdi. 

Veysel Akşit 2004 yılından itibaren sanat çalışmalarını İzmir'deki kişisel atölyesinde sürdürmektedir.