Utku Dervent

 

(1967-)

Utku Dervent 1967’de İstanbul’da doğdu. 1995’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünden mezun oldu. 1998’de aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1998’de İstanbul AKM’de yapılan Galeri Baraz tarafından organize edilen “Türk Resminde Soyut Eğilimler” isimli grup sergisine katıldı. 2005 yılında yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde doktorasını yapmıştır.

1999 yılında düzenlenen 29. DYO Resim Yarışması’nda başarı ödülü aldı. Aynı yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde araştırma görevlisi oldu.  Sonrasında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde, Kadir Has Üniversitesinde, İstanbul Aydın Üniversitesinde ve Yeditepe Üniversitende akademik kariyerine devam etti. Bunun dışında İstanbul Resim Heykel Müzesi Vakfı gibi kurumlarda da eğitmenlik yapmıştır.

2008 yılında İstanbul’daki Maçka Sanat Galerisinde ilk kişisel sergisini gerçekleştirdi.

Dervent’in eserlerini biçim, uzam, renk ve ışık dengeleri üzerine kurgulanmış, soyut geometrik resimler olarak tanımlayabiliriz. Mimarlık eğitimi de alan ve bir dönem iç mimar olarak da çalışan Utku Dervent’in resimlerinde simetrik bir yapı gözleriz.

Utku Dervent 2016 yılında Bozlu Sanat Yayınlarından çıkan “Her Resim Bir Otoportredir” adlı eseriyle aynı temele oturttuğu “Otoportreler” isimli sergisini Bozlu Art Project Nişantaşı’nda izleyiciye sundu.

Birçok karma sergiye katılmış ve kişisel sergi düzenlemiş Utku Dervent halen İstanbul’da yaşamaktadır. Kişisel sanat çalışmalarının yanında Yeditepe Üniversitesinde profesör olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir.