Tülin Onat

 

(1946-)

Tülin Onat 1946 yılında İstanbul’da doğdu. 1971 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünü tamamladıktan sonra 1967 yılından itibaren yurt içi ve dışında müzelerde incelemeler yaptı. 1970’de Paris Louvre Müzesinde Ingres’den yaptığı ‘’Turkish Bath’’ ve 1971’de Andrea Mantegna’dan yaptığı ‘’Carvary’’ kopyaları en önemli çalışmalarındandır. 1973’te Avusturya Hükümet bursuyla Salzburg Yaz Akademisine gitti. 1987’de Hasan Yelmen ile beraber Derimod Kültür Merkezini kurdu ve pek çok serginin tasarımını gerçekleştirdi. Plastik sanatlar adına Türkiye için önem taşıyan çalışmalarda etkin bir rol izledi. Retrospektif sergiler düzenledi. Özellikle 1988 yılında Derimod Kültür Merkezi’nde yaptığı “Galaksi” adlı eseri büyük ilgi topladı. Yurt içi ve yurt dışında birçok karma sergiye katılan sanatçı bugüne kadar aldığı 6 ödülü olup eserlerinin bir kısmı özel koleksiyon ve müzelerde yer almaktadır.

 Sanat kariyerinin yanı sıra akademik kariyerinde de aynı süreçte yükselmiş olan sanatçı 1983 yılında öğretim görevlisi olduğu Marmara Üniversitesinden ‘’Sanatta Yeterlik’’ aldı. 1990 yılında doçent ve ardından 2000 yılında profesör oldu.

 Sanatının erken dönemlerinde daha çok figüratif çalışmalara yer veren sanatçı zamanla soyut çalışmalara yöneldi. Eserlerinde somut nesneler kullanmakta ve bunların çoğaltılması ile ortaya çıkan rastlantısal hareketleri, tuvalle olan ilişkisi ve bütünde yarattığı soyut algı ile ilgilenmektedir.

 Tülin Onat sanatsal çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde devam etmektedir