Seyhun Topuz

 

(1942-)

Seyhun Topuz 1942 yılında Balıkesir’de doğdu. Liseden sonra babasının ısrarıyla İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başladıysa da ikinci yılında bölümü bırakarak akademi giriş sınavlarına hazırlanmaya başladı. Sonrasında bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisin Yüksek Heykel Bölümünü kazandı. Mezuniyetinin ardından 1974 yılında yine kendi okulunda asistan olarak akademik kariyerine başladı.

1972 yılından itibaren çeşitli karma sergilere katılan sanatçı ilk kişisel sergisini İstanbul’da açtı. 1977 "heykelde ışık ve saydamlık” adlı tezi ile sanatta yeterlilik diplomasını aldı. 1978’de ilk kez New York’a giderek “Art Students Leauge”de heykeltıraş Jose De Cleft ile beraber çalıştı.

Seyhun Topuz sanat yaşamı boyunca içinde İstanbul Modernin de olduğu önemli kurumlarda eserlerini sergiledi ve birçok da ödüle layık görüldü. Geometrik soyut tarzdaki heykelleriyle bilinen sanatçı demir, ahşap, pleksi gibi farklı malzemelerle çalıştı.

Topuz halen yaşamını ve sanat çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.