Şeref Bigalı

 

(1925-2005)

 Şeref Bigalı 31 Ekim 1925’te Bergama Göçbeyli’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamlayan sanatçı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden mezun oldu. Akademide Cemal Tollu Atölyesinde 6 yıl çalıştı. Daha sonra 1945’te İzmir’de tanıştığı Abidin Elderoğlu ile çalışmaya başladı ve ondan resim teknikleri öğrendi. Afyon ve İzmir’de resim öğretmenliği yaptı. 

 İlk kişisel sergisini 1952’de İstanbul’da açtı. 1962’de Paris’e seyahat ederek Henri Goetz’ün yanında çalıştı. Goetz’ün yönetiminde olan Frochot ve Fontainebleau Akademilerine devam etti.

 1976’da resim sanatının temel kavramlarını incelediği ‘Resim Sanatı’ adlı kitabını yayınladı.

 Eserlerinde Anadolu insanını yansıtan Bigalı’nın 55 kişisel sergisi vardır. Figür resminin başarılı temsilcilerinden biri olan Bigalı, Cemal Tollu ve Abidin Elderoğlu’nun da ışığında kendi kişisel üslubunu oluşturmuştur. Eserlerini Londra ve Brüksel’de sergilemiştir. 1986’da 47. Devlet Resim ve Heykel Sergisinde resim dalında ve 1996’da Türkiye İş Bankası resim yarışmasında ödül kazanmıştır.

 Resimlerinde sıkça kullandığı figürler çocukluğunun geçtiği Bergama’da gözlemlediği köy yaşantısı, köylü halk, Göçbeyli'den aklında kalan horozlar olmuştur.

 Şeref Bigalı 15 Şubat 2005’te hayatını kaybetti.