Sabri Akça

 

(1936-)

 Sabri Akça 1936 yılında Eskişehir’in Sancak köyünde doğdu. 1948 yılında Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsüne girdi. 1951’de müzik ve resim yönünden yetenekli bulundu ve özel eğitim için İstanbul Çapa Öğretmen Okuluna gönderildi. Burada sanat eğitimi alan ressam sonrasında 1954-1957 yılları arasında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde eğitim gördü. Öğrencilik yıllarında Devlet Resim Heykel Sergilerine beş eseri kabul edildi. Mezuniyetinden sonra Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesine atanan sanatçı 1958-1959 yılları arasında öğrencilere resim kursu verdi. 1980 yılında Devlet Resim Ödülüne, 1981’de DYO Mansiyon ödülüne ve 1997’de Maltepe Rotary Kulübü tarafından “Yılın Sanatçısı” ödülüne layık görüldü. Sanatçının, Türkiye’de, Avrupa’da ve Amerika’da özel koleksiyonlara girmiş olan çok sayıda eseri mevcuttur.

 Sanatçı eserlerinde ağırlıklı olarak suluboya tekniği ile çalışmış ve kış temasını işlemiştir. Sanatında gözlemin önemli bir yere sahip olduğunu savunan Akça kendi ülkesinden manzaraları gözlemler ve resmeder.

 Sonrasında akademik kariyerine Gazi Eğitim Enstitüsü ve Gazi Üniversitesinde öğretmenlik yaparak sürdüren sanatçı emekli olduktan sonra sanatsal çalışmalarına yoğunlaşmış ve halen Ankara’daki atölyesinde yeni eserler üretmeye devam etmektedir.