Peyami Gürel

 

(1959-)

Peyami Gürel 11 Nisan 1959 yılında İstanbul’da doğdu.

1977 yılında İstanbul Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine başladıysa da dönemin siyasi çalkantıları nedeniyle eğitimini yarıda bıraktı. Yurt dışına çıkarak çeşitli üniversitelerde sanat tarihi ve felsefe üzerine araştırmalar yaptı.

Peyami Gürel 1984 yılında evlenerek ticaret hayatına başladı. 1988 yılında eşinin de desteğini alarak kendi atölyesini ve galerisini kurdu. Resim dışında ebru, hat, minyatür, tezhip gibi geleneksel Türk sanatı dallarında da eserler verdi. Peyami Sanat Galerisi 1993 yılında sergi organizasyonları dışında eğitim programları da vermeye başladı. Gürel 1994 yılında ilk kişisel sergisini Yugoslavya’nın Prizren şehrinde düzenledi.

Sanat yaşamı boyunca ilkeleri nedeniyle az sayıda kişisel sergi düzenleyen ve grup sergisine katılan Peyami Gürel’in eserleri yurt içinde ve yurt dışında birçok koleksiyonda yer almıştır. Sanatçı aynı zamanda devlet ve özel kurumlara sanat danışmanlığı yapmış ve 1996-97 yılları arasında televizyonda haftalık bir sanat programı sunmuştur.

Peyami Gürel halen İstanbul’da hayatını ve sanat çalışmalarını sürdürmektedir.