Nejad Melih Devrim

 

(1923-1995)

Nejad Melih Devrim 1923’te İstanbul’da doğdu. Ressam Fahrelnisa Zeid ile yazar ve edebiyatçı İzzet Melih Devrim'in oğludur.

İstanbul Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra 1942 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne girerek Léopold Lévy'nin öğrencisi oldu. Öğrencilik yıllarında “Yeniler” grubunun kurucu üyeleri arasında yer aldı. O yıllarda Bizans Mozaiklerini inceleyen Devrim Doğu sanatından etkilendi.

1946'da burslu olarak Paris'e gitti ve içinde Gertrude Stein gibi önemli bir eleştirmenin de bulunduğu bir çevre edindi. Fransa dışındaki Avrupa ülkelerinde de araştırmalar yaptı. Özellikle İtalyan primitiflerden ve Türk hat sanatlarından etkilenen Devrim tamamen soyut sanata yönelerek kendine özgü bir üslup geliştirdi.

Paris’e gittikten sonra ilk kişisel sergisini 1947’de “Galeri Allard”da düzenledi. Sonrasında Londra, Brüksel, Kopenhag, New York ve Pekin’de art arda sergiler açtı. 1965’te Türkiye’deki ilk kişisel sergisini İstanbul Türk-Alman Kültür Derneğinde gerçekleştirdi.

1950’lerin başında eserlerinde daha çok siyah beyaz renkleri kullandı. 1952'de bir grup Avrupalı sanatçıyla Salon d'Octobre'u kurdu fakat kısa süre sonra gruptan ayrıldı.

1956'da New York'a gitti. Amerikan kültüründen ve mimarisinden etkilendi. Tristan Tzara ve Paul Éluard gibi önemli şairlerin bazı kitapları için resimler yaptı. 1960’larda canlı renkleri ve dinamik fırça vuruşlarını kullandığı soyut dışavurumcu ve lirik eserler vermeye başladı. 1970’lerde lekeci tarzda yaptığı resimlerinde lirizm etkisini artırdı.

1948'den itibaren Salon de Mai ve Réalités Nouvelles sergilerine katıldı, çok sayıda kişisel sergi açtı, iki yapıtı Paris Modern Sanatlar Müzesi'nce satın alındı. Fransız sanat eleştirmeni Jacques Lassaigne tarafından olumlu yorumlar aldı.

Nejad Melih Devrim 1995 yılında vefat etti.