Nedret Sekban

 

(1953-)

 Nedret Sekban 1953 yılında Trabzon’un Üstündal köyünde doğdu. Daha çocukluk yıllarından resme yoğun ilgi duyan sanatçı ilköğretim yıllarında elinde kağıt ve boya olduğu sürece sürekli çizdi ve lisenin atölyesinde resimler yaptı. Liseyi bitirdikten sonra 1971 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümüne girdi. Buradaki eğitimine Prof. Dr. Neşet Günal’ın atölyesinde başladı ve 1977’de mezun oldu. Aynı bölüme ve Neşet Günal’a asistan olarak atandı. 1983 yılında ‘Sanatta Yeterlilik’ diploması aldı. 1992’de bu bölümde yardımcı doçent, 1995’te doçent ve ardından 2001 senesinde profesör unvanını kazandı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

 İlk kişisel sergisini 1987 yılında açan sanatçı akademik kariyerine ek olarak 1996’dan beri Evin Sanat Galerisi ile çalışmaktadır. Buna ek olarak, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda kişisel sergi açmış ve karma sergilere eser vermiştir.  Lisans eğitimi sırasında 1974-1975 yıllarında düzenlenen Ahmet Andiçen Resim yarışmasında iki kere birincilik ödülüne layık görülmüştür. Bunun dışında ilerleyen yıllarda daha çok sayıda ödül ile onurlandırılmıştır.

 Sekban ağırlıklı olarak çingeneler, balıkçılar, çiçekçiler gibi yoksul ve sıradan insanları realist bir çerçevede resmederek yoksulluk, bezginlik, umut temalarını figüratif çalışmalarıyla izleyiciye yansıtmıştır. Onları önce uzak ve sonrasında daha yakından gözlemlemekte ve sonrasında gözlemlerini tuvaline aktarmaktadır.