Mehmet Pesen

 

(1923-2012)

Mehmet Pesen 1923 yılında İstanbul’da doğdu. 1948 yılında bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nü bitirdi. Akademideyken atölyesine devam ettikleri hocaları Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun etkisiyle, arkadaşları ile birlikte “On'lar Grubu”nu kurdular. Aynı zamanda öğrencilik yıllarında sahaflara ebru ve cilt yaparak harçlığını çıkardı.

Pesen, mezuniyetinin ardından uzun yıllar hem Haydarpaşa Lisesinde resim öğretmenliği yaptı hem de sanat çalışmalarını sürdürdü. Eserlerini Anadolu’da süslemelerde kullanılan geleneksel nakış motiflerini ve Türk-İslam sanatının minyatürlerini stilize edip modern Batı sanatının teknikleriyle yorumlayarak ortaya koydu. Sanat hayatı boyunca pek çok karma sergiye katıldı ve 75 kişisel sergi düzenledi.

1986 'da sanatçının bir eseri UNICEF tarafından seçilerek kartpostala basıldı ve tüm dünyada dağıtımı yapıldı. Böylece UNICEF tarafından seçilen ilk Türk ressamı olma unvanını kazandı. 1998 yılında Plastik Sanatçılar Derneği tarafından kendisine ‘Sanatta 50.Yıl’ ödülü verildi.

Mehmet Pesen 2012 yılında İstanbul’da vefat etti.