Mehmet Mahir

 

(1948-)

Mehmet Mahir 1948 yılında Mersin’in Tarsus ilçesinde doğdu. Ortaöğretimini yine Mersin’de Tevfik Sırrı Gür Lisesinde yaptı.

1973 yılında bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümüne başladı. 1978’de mezun oldu ve ertesi yıl aynı bölümde asistan olarak göreve başladı. 1982'de ilk kişisel sergisini açtı. 1983’de sanatta yeterlik derecesini alarak 1989 yılında doçent unvanını aldı. 1996’da profesör oldu ve uzun yıllar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünde bölüm başkanlığı görevini sürdürdü.

Eserlerinde müzik, matematik, geometri gibi disiplinlerden esinlenen Mehmet Mahir Türk resim sanatında önemli bir yer edindi. Tuval resmi dışında karikatür sanatıyla da ilgilenerek 1976’da Makine Mühendisleri Odası “Sanayi 76” Karikatür Yarışması Barış Gazetesi Özel Ödülünü aldı. 1977’de İtalya’da düzenlenen Uluslararası Karikatür Bienaline katıldı ve bir eseri, Uluslararası Karikatür Müzesine kabul edildi. 1985’te yine İtalya’da düzenlenen uluslararası bir karikatür yarışmasına katılarak eseri halk jürisi ödülünü kazandı.

2014 yılında İş Sanat Kibele Sanat Galerisinde düzenlenen retrospektif sergisinde ilk dönem figüratif betimlemeleri ve portreleri, soyutlamaları ve son dönem çalışmaları olmak üzere üç ayrı süreci yer aldı.