Maria Kılıçlıoğlu

 

(1958-)

Maria Kılıçlıoğlu 1958 yılında Bulgaristan’ın Sofya şehrinde doğdu. Çocukluk yıllarından itibaren ünlü bir Bulgar heykeltıraş olan babası Dimitir Dimov’un atölyesinde sanat çalışmalarına başladı.

1985 yılında bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümünden mezun oldu. 1988’den itibaren resim ve bronz heykel disiplininde eserler vermeye başladı. İlk kişisel sergisini 1989´da Hobi Sanat Galerisinde düzenledi. 1993 yılında yaptığı bronz Atatürk büstünü TC. Sofya Büyükelçiliğine hediye etti.

Sanat yaşamı boyunca aralarında Artium Sanat Galerisi, İş Bankası Erenköy Sanat Galerisi, Salih Zeki Sanat Galerisi, Ekosreda Galeri, Opera Sanat Galerisi, Art and Life Sanat Galerisi, Mövenpick Sanat Galerisi, Meb Sanat Galerisi, Ortaköy Sanat Merkezinin de bulunduğu birçok önemli galeride kişisel sergiler açan ve karma sergilere katılan Kılıçlıoğlu’nun eserleri Türkiye dışında Almanya, İtalya, Fransa, Japonya ve Amerika’da pek çok özel koleksiyona da girmiştir. 1994 yılında Tahta Kuşlar Köyü Unesco Ödülüne, 1999 yılında Sağlık Bakanlığı Ödülüne layık görülmüştür.

Maria Kılıçlıoğlu hayatını ve sanat çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.