İsmail Hakkı Oygar

Bir Portre! Bir dosta, bir yakına, bir arkadaşa, aileden birine veya ücreti mukabilinde yapılan bir portre. Resim sanatında önemli bir yere sahip olan portre, bunun gibi veya daha faklı sebeplere bağlı olarak sanatçı tarafından dile getiriliyor. Hale Asaf’ın (kendisi gibi sanatçı olan) İsmail Hakkı Oygar Portresi de bunlardan biri olmakla beraber aynı zamanda biraz farklı, bu portre aynı zamanda Hale Asaf’ın aşkının da portresidir.

(1907-1975)

İsmail Hakkı Oygar 1907 yılında Bulgaristan’ın Petriç şehrinde doğdu. 1923 yılında başladığı Sanayi-i Nefise Mektebi Resim/Heykel Bölümünden mezun olunca Fransa’ya gitti. Paris’te Ecole des Arts Décoratifs'te İç Mimari ve Dekorasyon, Arts et Metiers'de seramik-cam eğitimi aldı.

Paris yıllarında, Türkiye’ye döndükten sonra sonra “Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliğini” kuracak olan Cevat DereliFahrettin Arkunlar,  Mahmut CudaNurullah Berk Şeref Kamil Akdik gibi sanatçılarla arkadaşlık kurdu. Bu gruptaki ressamlardan biri olan Hale Asaf ile nişanlandı ve birlikte Grande Chaumiére Akademiye başladılar.

İlk kişisel sergisini 1928 yılında Paris Expose á la Nationale içinde açtı. Aynı yıl yurda dönerek mezun olduğu akademideki “Tezyinat Bölümünde” Eric Weber’in atölyesinde öğretmen yardımcılığı yapmaya başladı. Sonrasında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okul bünyesinde bir seramik atölyesi kurmakla görevlendirildi.

1929 yılında Paris’teki sanatçı arkadaşlarıyla Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliğini kurdular.

Oygar, 1935 yılında I. İzmir Enternasyonal Sanat Fuarında Sanat Müşaviri olarak görev alır. 1937 yılında Etibank Müşavir Dekoratörü olarak başlar ve 13 yıl boyunca bu göreve devam etti.

1945’te Beyoğlu’ndaki atölyesini bir sanat galerisi haline getirir. Türkiye’nin ikinci sanat galerisi olan mekân D Grubu sanatçılarının 12. Sergisi ile açılış yapar ve bir yıl boyunca etkinliklerine devam eder.

İsmail Hakkı Oygar 1962 yılında Prag'daki “Uluslararası Çağdaş Seramik Sergisinde” Türkiye Sergi Komiseri ve” Uluslararası Seramik Akademisi II. Kongresinde” Türkiye Temsilcisi olarak görev yapar. 1963 yılında Venedik'te “Tarihi Türk Sanatı” ve “Çağdaş Türk Seramik Sanatı” sergilerini düzenledi. Uluslararası Seramik Akademisi kurulunun ilk Türk üyesi olan Oygar, 1967 yılında bu kurumun geleneksel sergisinin İstanbul’da yapılmasına öncülük etti ve bu etkinlik kapsamında altın madalya aldı.

Türk plastik sanatının gelişimine büyük katkıları olan İsmail Hakkı Oygar geçirdiği bir trafik kazası sonucu 1975 yılında yaşamını yitirdi.