(1923-2004)
Hüseyin Bilişik 1923 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra bugünkü adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine başladı ve burada Sabri Berkel’in atölyesine devam etti. Berkel dışında Nurullah Berk, Cemal Tollu, Zeki Kocamemi ve Leopold Levy gibi önemli sanatçıların da öğrencisi olan Bilişik, 1943 yılında mezun oldu.
1948 yılına kadar Tekel İdaresi ressamlığı yaptı. Daha sonra sanatsal çalışmalarına ağırlık verdi. Yurt içinde ve dışında birçok karma sergiye katılan sanatçı dört adet de kişisel sergi açmıştır. Sanatçının Resim ve Heykel Müzesinde, çeşitli galerilerde ve yabancı koleksiyonlarda pek çok eseri bulunmaktadır. Sanat yaşamı boyunca yedi adet ödül almıştır.
Aktif bir kişiliği olan Hüseyin Bilişik, 1964-1974 yılları arasında Türkiye Ressamlar Cemiyeti Başkanlığı, 1967-1970 yılları arasında da Güzel Sanatlar Federasyonu Başkanlığı görevlerini yürüttü. Ayrıca aynı yıllarda Unesco Milli Komisyonu Plâstik Sanatlar Komitesi üyesi olarak da çalıştı. 1970-71 yıllarında “Resim-Heykel” isimli bir sanat dergisi çıkardı.
Köy yaşamı, göç, bozkır gibi konuları ele alan sosyal içerikli eserler veren Hüseyin Bilişik, sanat yaşamı boyunca sürekli araştırmalar yaparak kendini geliştirdi. Batı sanatının resim tekniklerini kullansa da hep ulusal bir üslup yakalamayı amaçladı. Suluboya, guaş ve yağlı boyayı bir arada kullanarak özgün bir tarz yarattı.
Hüseyin Bilişik 2004 yılında vefat etti.