Hayri Çizel

 

(1891-1950)

Hayri Çizel 1891’de Edirne Sancağı'nın Dimetoka Kazası'nda doğdu. İlkokulu burada bitiren Çizel, Edirne Lisesinde Hasan Rıza’nın öğrencisi oldu. Ondan etkilenerek savaş sahnesi resimleri yaptı. Öğrenimini tamamladıktan sonra Sanayi-i Nefise Mektebinde Ömer Adil, Valery ve Hern Warnia'nın yanında eğitim gördü. Sanayi-i Nefise Mektebini 1914'te birincilikle bitirdi. Yedek subay eğitiminden sonra Çanakkale Savaşı’na gönderildi. Askerlik görevi bitince devlet tarafından Münih'e gönderildi. Bir süre ressam Hans Hofmann'ın atölyesinde çalıştı. Yurda döndükten sonra çeşitli liselerde resim öğretmenliği yaptı.

 Yedek subay olarak katıldığı savaşlarda, fırsat buldukça savaş alanlarının krokisini çizdi ve bunlardan bir albüm oluşturdu. Diğer resimlerinde yalın bir form kullandı ve izlenimcilikten etkilendi.

 Sanayi-i Nefise Mektebi'nde gördüğü eğitim sayesinde çizgi ve kompozisyonu sağlam, kullandığı renkler zengindir. Edirne, Bursa, İstanbul ve Ankara’da tablolara ek olarak peyzaj, portre ve iç mekan çalışmaları da bulunmaktadır.

 İstanbul Erkek Lisesindeki görevine devam ederken 13 Ekim 1950'de yaşama veda etmiştir.