Hasan Rastgeldi

 

(1945-)

Hasan Rastgeldi 1945 yılında Şanlıurfa’nın Tülmen Köyü’nde doğdu.

1970 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirdi. Eserleri aynı yıl Devlet Resim ve Heykel Sergisinde yer aldı. 1982 yılına kadar Siirt’teki ve Urfa’daki çeşitli ortaöğretim kurumlarında lise öğretmenliği yaptı. Bu yıllarda Anadolu kültürü üzerine çeşitli araştırmalar, derlemeler yaptı ve TRT’ye program hazırladı. Eserlerinde da bu yöneliminin izleri görülmeye başlandı.

1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1987’de resim dalında sanatta yeterlilik aldı. 1989 yılında Avusturya’ya giderek Salzburg Yaz Akademisinde resim eğitimi aldı. Avrupa’daki çeşitli müzelerde araştırmalar yaptı.

1990’lı yıllarda Ege Üniversitesi Konservatuarında halk oyunları eğitimi verdi ve sahne dekorları tasarladı. Eğitmenliğini yaptığı okul ekipleriyle katıldığı uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı.

Bugüne kadar 60’ın üzerinde kişisel sergi açan ve birçok karma sergiye katılan Rastgeldi, aralarında Caterina de Medici yarışmasında (2002) ikincilik ödülünün de yer aldığı pek çok sanat yarışmasında ödül aldı. Eserleri yurt içinde ve dışında birçok koleksiyonda yer almaktadır.

Hasan Rastgeldi halen İzmir Köprü’deki atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.