Halil Akdeniz

 

(1944-)

Halil Akdeniz 1944 yılında Antalya’da doğdu.

1961 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümüne başladı. 1968 yılında Devlet Yurt Dışı İhtisas Sınavını kazanarak Almanya’ya gitti. Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde uzmanlık eğitimi aldı. Yurtdışında geçirdiği bu yıllarda soyut geometrik tarzda eserler vermeye başladı. 1975’te Türkiye’ye döndü ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde resim öğretmenliği yapmaya başladı. Aynı yıl 7. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ödülüne layık görüldü.

1982 yılında Ege Üniversitesinde ve Dokuz Eylül Üniversitesinde yüksek lisans programını tamamladı. 1984’te sanatta yeterlilik, 1990 yılında doktora derecelerini aldı.

Akademik kariyerine Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinde devam eden Halil Akdeniz 1986`da yardımcı doçent, 1987`de doçent, 1994`te profesör oldu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde Güzel Sanatlar resim bölümünü, Bilkent Üniversitesi’nde de Güzel Sanatlar bölümünü kurdu. Bölüm başkanlığı, fakülte kurulu, üniversite senatosu ve üniversite yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Akademik kariyeri dışında 1996 yılından itibaren T.C. Bonn ve Berlin Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerini yürüttü.

2003 yılında öğretim görevlisi olarak çalıştığı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Türkiye’nin ilk “Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programını” kurdu. 

Halil Akdeniz, sanat çalışmalarının yanında araştırma yazıları ve bilimsel makaleleri ile bilinir. Ayrıca Almanya Münster Sanat Akademisi ‘Şeref/Onur’ üyeliği, UNESCO-AIAP Plastik Sanatlar Derneği üyeliği, UNESCO-AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyeliği bulunmaktadır.

Halen Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümünde profesör olarak çalışmaktadır.