Gonca Sezer

 

(1964-)

Gonca Sezer 1964 yılında İstanbul’da doğdu. 1981 yılında girdiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1986’da aynı bölümde yüksek lisans programını bitirdi. 1985 yılından itibaren, henüz mezun olmadan pek çok karma sergiye katılmaya başlayan sanatçı 1988 yılında ilk kişisel sergisini İstanbul’daki Garanti Sanat Galerisinde gerçekleştirdi.

2002 yılında “Virginia Center for the Creative Arts” bursu alarak Amerika’ya gitti ve Virginia Üniversitesinde araştırmalar yaptı.

Türkiye’de PG Art Gallery, Drimart, İstanbul Modern gibi birçok yerde karma ve kişisel sergiler yapan sanatçı yurt dışında da Bulgaristan, Güney Kore, Çin, Polonya ve Almanya gibi ülkelerde de önemli sergilere katıldı.

Resimlerinde kullandığı doku verme ve renklendirme tekniklerine bakarak Gonca Sezer’i soyutçu olarak değerlendirebiliriz. Sanatçı klasik resim eğitimi almasına karşın fotoğraf, video, kolaj, enstalasyon gibi disiplinlerde de eserler vermektedir. Genellikle toplumsal cinsiyet, kadına biçilen roller, şiddet ve hafıza temalarını kullanmaktadır.

2018 yılında İstanbul’daki Gama Galeride düzenlediği “Kuyruk Meselesi” isimli son sergisini teyzesine ait, cumhuriyetin ilk yıllarında kız okullarında okutulan Tabiat Bilgisi dersi defteri çizimlerinden esinlenerek hazırlamış, ülkemizin zamanla farklılaşan sosyal ve ekolojik durumlarını resimleriyle ve fotoğraflarıyla ifade etmiştir.

Gonca Sezer sanatçı kimliğinin yanı sıra eğitmenlik de yapmakta, farklı okullarda görsel sanat dersleri vermektedir.

Unesco A.I.A.P. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği/Türkiye üyeliği bulunan sanatçı halen İstanbul’da yaşamakta, sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir.