Ferruh Başağa

 

(1914-2010)

Ferruh Başağa 1914 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğretimini İstanbul’da tamamlayan Başağa, 1922 yılında ailesi ile birlikte Saraybosna’ya taşınarak Sarajevo Teknik Okulunda Elektromekanik Bölümünde eğitim adı ve 1934 yılında mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlere esir düşen babasının hayatta olduğu haberini alınca 1935'te İstanbul’a, babasının yanına döndü.

Bir yıl kadar Nuri Demirağ'ın uçak fabrikasında çalıştıktan sonra İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde Resim bölümüne başladı. Zeki KocamemiNazmi Ziya Güran ve Leopold Levy gibi önemli hocaların öğrencisi olduğu akademiden 1940 yılında birincilikle mezun oldu. Avrupa’da eğitim almak için bursa hak kazansa da II. Dünya Savaşı nedeniyle eğitimini bırakmak zorunda kaldı. 3 yıl boyunca askerlik yaptıktan sonra Akademi'nin Yüksek Resim Bölümüne başladı ve 1947'de mezun oldu.

Akademideki arkadaşlarıyla birlikte Yeniler Grubu'nu kurdu. İlk kişisel sergisini 1945 yılında İstanbul Beyoğlu Kitap Sarayında açtı. 1946 yılında UNESCO tarafından Paris’te açılan bir sergiye katıldı.

Ferruh Başağa 1947 yılından itibaren giderek soyut sanata yöneldi. 1949 yılında, "Aşk" adlı yapıtı 10. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde birincilik ödülü aldı. 

1950 yılında Asmalımescit Sokağı'ndaki bir çatı katını Nuri İyem ve Fethi Karakaş ile birlikte atölye haline getirerek “Tavanarası Ressamları” adlı grubu kurdular. Bu Türkiye’de akademi dışında sanat eğitimi veren ilk özel atölye oldu.

Başağa 1971-1981 yılları arası İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde Vitray ve Mozaik atölyelerinde hocalık yaptı. Tuval resmi dışında mimari yapılarla bütünleşen büyük panolar da hazırladı. Bu dönemde resimlerinde özgürlük ve barış sembolü olan güvercin figürüne yer verdi. 1980 yılında geometri ile ilgilenmeye başladı ve eserlerinde geometrik formlar kullandı.

2010 yılında İstanbul’da vefat etti ve Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.