Ertuğrul Ateş

 

(1954-)

Ertuğrul Ateş 1954 yılında Adana'da doğdu.

1976 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirdi. Mezuniyetinin ardından İngiltere'ye giderek Londra'da Kingsway Princeton College ve Betnhal Green Institue bünyesinde eğitimine devam etti. Sanatçı bu döneminde William Blake gibi İngiliz romantiklerden etkilendi. 1979 yılında mezun olarak Türkiye’ye döndü.

İlk kişisel sergisini 1980 yılında İstanbul'daki Moda Sanat Galerisinde açtı. 1987 yılına kadar çalışmalarını İstanbul’da sürdüren ve dört kişisel sergi daha açan Ateş sonrasında New York’a yerleşme kararı aldı.

Ertuğrul Ateş 1988 yılında 10 kişilik bir koleksiyoncu grubu ile anlaşma imzaladı. Aynı yıl New York’taki ilk kişisel sergisini Kampo Kültür Merkezinde düzenledi. Terry Dintanfass Galerisi sanatçıları arasına katıldı. Chicago Modern Sanatlar Müzesinde düzenlenen "Yükselmekte olan Sanatçılar" adlı karma sergiye katıldı. 1989 yılında, New York Japon Kültür Merkezinde düzenlenen uluslararası bir karma sergide yer aldı.

ABD, Almanya, İspanya, Çin gibi ülkelerde birçok karma sergiye katılan ve kişisel sergiler düzenleyen sanatçı 2002 yılında M.E.B. Akademi Hayatı kurdu. 2003 yılında da Hürrem Sultan Dans Gösterisinin genel sanat yönetmenliğini yaptı.

Ertuğrul Ateş yaşamını ve sanat çalışmalarını 2005 yılından bu yana Türkiye'de sürdürmektedir.