Celal Esad Arseven

 

(1875-1971)

Celal Esad Arseven 1875 yılında İstanbul’da doğdu. Sadrazam Ahmed Esad Paşa’nın oğludur. Galatasaray Lisesi ardından Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan sanatçı, Güzel Sanatlar Akademisi’nde okurken II. Abdülhamid’in özel emri üzerine Harp Okulu’nun asiller sınıfına girdi. Öğrenimi sırasında Hoca Ali Rıza Bey’den ve Zonaro’dan sulu boya dersleri aldı.

Piyade subayı olarak eğitimini tamamladıktan sonra 1908 yılında askerlikten ayrılarak Salah Cimcoz ile “Kalem” adlı mizah dergisini çıkardı. Ardından tekrar Salah Cimcoz ile ilerleyen yıllarda Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen ve büyük ilgi görecek olan “Selim-i Salis” oyununu yazdı. 1. Dünya Savaşı sırasında, İttihat ve Terakki Fırkasındaki arkadaşlarıyla “Transorient Film” adında bir şirket kurdu. Burada senaryo yazarı ve yönetmen olarak görev alan sanatçı Münih’te Goethe’nin “Faust” isimli eserinin uyarlaması olan “Die Tote Watch” (Ölü Uyanıyor) adlı filmi çekti. Sonrasında, 1921 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Tarihi ve Şehircilik dersi vermeye başladı.

Celal Esad Arseven, opera, tiyatro, müzik ve resim gibi birçok farklı disiplinde çalışmalar yapmıştır. Türk sanatı ve arkeoloji incelemelerinden oluşan birikimini “Türk Sanatı Tarihi”, “Sanat Kamusu” gibi daha çok sayıda değerli eser ile gelecek kuşaklara aktarmıştır.

Sanatçı, 1971 yılında İstanbul’da vefat etti.