Çağatay Odabaş

 

(1980-)

 Çağatay Odabaş 1980 yılında İstanbul’da doğdu. 1995 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinin Serigrafi Bölümünü kazandı. Burada fotoğraf, grafik, serigrafi, gravür, linol baskı ve boya kimyası eğitimi aldı. 1998 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra aynı yıl Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde eğitim görmeye başladı. Prof. Dr. Erol Eti atölyesinden mezun oldu. 2004’te Özkan Eroğlu’nun yazdığı, sanatçının o yıla kadar olan tüm çalışmalarını kapsayan, “Görmek ve Resimlerle Konuşmak” isimli kitabını yayınladı. Aynı yıl Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi koleksiyonuna bir eseri alınan sanatçı Fransa’ya gitti ve burada Musée de Louvre, Musée d'Orsay, Musée Picasso, Musée Monet, Musée de Rodin, Center Pompidou gibi çok sayıda müzede araştırma ve inceleme çalışmaları yaptı.

 İlk kişisel sergisini 2002 yılında İstanbul’da Neyran Sanat Galerisinde açan sanatçı yıllar içerisinde daha pek çok sayıda kişisel sergi gerçekleştirdi. Bunların dışında karma sergilere ve fuarlara katılım gösterdi.

 Resimlerini ahşap, akrilik döküm boncuk gibi çeşitli malzemelerle oluşturarak başlayan sanatçı zamanla boyaya geri dönmüş ve pointilist teknik ile resimler yapmaya başlamıştır. Sanatçı, eserlerinde filmlerde kendine müthiş etki bırakan bir görüntüyü veya hiç fark edilmemiş bir detayı sinematografik bir perspektifle resmetmektedir. Filmlerde yer alan ikonik anları, kareleri ve izleyiciyle empati kurabilecek sahneleri eserlerinde gözlemlemek mümkündür. Bunun yanında, soyut çalışmalar da üretmektedir.

 Çağatay Odabaş sanatsal çalışmalarına İstanbul’daki özel stüdyosunda devam etmektedir.