Bubi

 

(1956-)

Asıl adı David Hayon olan Bubi 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta okuduğu teolojik metinler gelecekteki kişiliğini ve sanat tarzını biçimlendirmede etkili oldu. İstanbul Üniversitesi Psikoloji ve Antropoloji Bölümünü bitirdi. 1979-1992 yılları arasında sanat galerisi yöneticiliği yaptı. Sanat alanında kendini yetiştirerek özgün bir tarz yarattı ve birçok karma sergiye katıldı. İlk çalışmalarında Mesih İsa’yı tema olarak kullandı. 1979 yılında Galeri Barazda ilk kişisel sergisini açtı. 1990 yılından itibaren kişisel atölyesinde eğitim vermeye başladı.

1991’de genel direktör ve küratör olarak Plastik Sanatlar Derneği ile birlikte Türkiye’nin ilk Çağdaş sanat fuarını düzenledi. İlk retrospektif sergisini 1995 yılında, İstanbul’da Doğuş Holdingte yaptı.

2000 yılında depremde ölenlerin anısına Adapazarı’nda kurulan İsrail Köyü’nde bir enstalasyon çalışması yaptı.

2011 yılında İstanbul Modernde “Gala Modern” adlı sergi için hazırladığı “Oturak” isimli yapıtı sakıncalı bulunarak geri çevrildi. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneğinin bu durumu sansür olarak görmemeleri üzerine, tepki olarak dernekten istifa etti. Aynı yıl üzerine kendi portesini çizdiği paralardan oluşan “100 Bubi Parası” isimli sergisini Merkür Sanat Galerisinde açtı.

Akademik eğitimi olmayan sanatçı, genellikle boyanmış bez kordonları kendi tekniğiyle ve çeşitli biçimlerde bir araya getirerek üç boyutlu ve özgün kompozisyonlar oluşturmaktadır. “Kafes” adını verdiği bu yapılar kendisi için tutsaklığı değil aksine özgürlüğü simgeler.

Bubi, halen İstanbul’da yaşamakta ve Nişantaşı’ndaki atölyesinde sanat çalışmalarına devam etmektedir.