Ayşen Karakaya

 

(1981-)

Ayşen Karakaya 1981 yılında Darıca’da doğdu. 2003 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Tayfun Erdoğmuş ve Mustafa Pilevneli Atölyelerinde çalıştı. Eğitim hayatı boyunca Mozaik çalışmaları, Vitra Artema Projesi, Fuar Tasarım çalışmaları ve çeşitli dekorasyon projelerinde yer aldı. 2002 yılında farklı disiplinlerden gelen birçok sanatçının yer aldığı üniversitesinde düzenlenen ‘Atıklar’ adlı workshopta Bedri Baykam ile ortak yürüttükleri bir çalışma yaptı. Mezun olduktan sonra ilk defa profesyonel anlamda Galeri Baraz ile çalışmaya başladı.

2005 yılında Ali Atmaca ile yolu kesişen sanatçı yaklaşık altı yıl sonra İstanbul’da yeni çalışmalar üretemediğini düşündüğü bir dönemde Bodrum’a taşınıp Ali Atmaca ile ortak sanat çalışmalarına başladı. 2015 yılında “Diyaloglar” adlı ilk ortak sergilerinin ardından, 2017 yılında “Duvarların Ardında”, 2018 yılında “Gümüşlük Büyücüleri” isimli iki sergi ile daha sanatseverlerle buluştu.

Sanatın ulaşılabilir olması gerektiğini savunan sanatçı, sokakta yapılan duvar işlerinin her kesimden insanla kontrolsüz bir şekilde iletişime girdiğini düşünür ve aynı zamanda bir toplumun tüm yaşanmışlıklarını barındırdığı bir unsur olarak görmektedir. Birçok eserinde, Femen kadınlarından ilham alarak oluşturduğu tavşan kafalı kız figürlerinin zarif ama provokatif yapısı gözlemlenir.

Ayşen Karakaya, çalışmalarına Bodrum’daki atölyesinde devam etmektedir.