Aykut Uslutekin

 

(1961-)

Aykut Uslutekin, 1961 yılında Çanakkale'de doğdu. Çocukluk yıllarında deniz subayı olan babasının sınıf geçme hediyesi olarak aldığı fotoğraf makinesi sayesinde fotoğraf ile tanışan sanatçı bunu bir mesleğe dönüştürmek için ilerleyen yıllarda Kodak firmasında çalışmaya başladı. Sonrasında, 15 yıl boyunca Kodak, Konica ve Nikon firmalarında bölge müdürlüğü yaptı.

Fotoğraf ve caz müziğine olan tutkusunu harmanlayarak caz fotoğrafçılığı alanında uzmanlaşmış ve yurt içi ve dışında caz konserlerine katılarak sanatçıları fotoğraflamıştır. Sanatçıların verdikleri canlı performanslar sırasında içinde bulundukları duygu durumları ve müzik aletiyle olan alışverişini sahne fotoğrafları ve portreler çekerek ölümsüzleştirmiştir. Foto muhabir ve yazar olan Ara Güler’in fotoğraf dilinin sanatçının fotoğrafları üzerinde etkisi büyüktür.

Çalışmalarıyla çok kez ödül alan Aykut Uslutekin, 2005 yılında International Rotary Kulübü tarafından “Üstün Meslek Hizmet Ödülüne” layık görüldü.

Yaklaşık üç milyon kadarı analog çekim olan beş milyona yakın fotoğraftan oluşan ciddi bir arşivi olan ünlü fotoğrafçı, bu arşivinin bir kısmını şimdiye kadar basılan dört kitabıyla gelecek nesillere sunmuştur. Halen devam eden “Cumhuriyetin Aydınlık Yüzleri” projesi ile Yıldız Kenter, Tarık Akan gibi birçok önemli ismi bir araya getiren bir portre serisi oluşturmaktadır.

İzmir’de caz hareketine destek veren sanatçı, İzmir Caz Derneğinin kurucularından biri ve aynı zamanda İzmir Fotoğraf Sanatı Derneğinin (İFOD) üyesidir.

Aykut Uslutekin, halen Alsancak’taki atölyesinde fotoğraf çalışmalarına devam etmekte ve Galeri FA isimli sanat galerisini yönetmektedir.