Ayhan Taşkıran

 

(1968-)

Ayhan Taşkıran 1968 yılında Çanakkale’de doğdu. 1993’te Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1996’da Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Ana Sanat Dalında “Başlangıcından Cumhuriyet Dönemine Kadar Seramik-Resim İlişkisi” konulu Yüksek Lisans Tezini tamamladı.

1994 yılından itibaren, henüz mezun olmadan Ankara’da düzenlenen 55. Devlet Resim Heykel Sergisine katılmış olan sanatçı, kendi üniversitesinde ve Kuşadası Belediyesi Sergi Salonunda ilk kişisel sergilerini gerçekleştirmiştir.

Türkiye genelinde çok sayıda kişisel sergiler veren ve karma sergilerde yer alan sanatçı, 1998 yılında gerçekleşen 59. Devlet Resim Heykel Yarışmasında “Dalmaçyalı Adamın Geleneklerine Bağlı Afrikalı Karısı” konulu eseri ile Başarı Ödülü’ne layık görülmüştür. Sonrasında, 2009 yılında Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığının düzenlediği “Rüzgâr” konulu resim yarışmasında mansiyon ödülü almıştır.

Sanatçı, insanı merkez olarak aldığı eserlerinde insanı geçmiş ile gelecek arasında gelip giden zaman yolcuları olarak değerlendirmektedir. Eserlerinde yer alan insan figürlerinin kendine özgü duygu ve düşünceleri, eser içindeki renkleri ve mekânı belirlediğine inanır. Genellikle eserlerinde karışık teknik çalışmaktadır.

Ayhan Taşkıran sanatsal çalışmalarına Çanakkale şehrinin Çan ilçesinde devam etmektedir.