Ara Güler

 

(1928-2018)

 Ara Güler 1928 yılında İstanbul’da doğdu. Güler “Getronagan Ermeni Lisesine” devam ederken babasının hediye ettiği bir film ve bir fotoğraf makinesi ile “Yeni İstanbul” isimli gazetede muhabirliğe başladı. Ayrıca birçok film stüdyosunda sinemacılığın farklı dallarında çalıştı. Bir taraftan da Muhsin Ertuğrul’dan oyunculuk dersleri alıyordu. O yıllarda hedefi yönetmen ve senarist olmaktı.

  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam ederken bir taraftan da “Yeni İstanbul”da gazetecilik yapıyor ve çeşitli edebiyat dergilerinde ve gazetelerde öyküleri yayınlanıyordu. Bu dönemde gazeteci olmak istediğine karar vermişti.

 Ara Güler 1958 yılında Time-Life, Paris-Match ve Der Stern isimli dergilerin yakın doğu foto muhabirliğini yaptı. 1961’de Hayat Dergisinde “fotoğraf şefi” olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl  Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneğine (American Society of Media Photographers) kabul edilen ilk Türk fotoğrafçı oldu. Ardından Almanya’da sadece önemli fotoğrafçılara verilen Master of Leica unvanını kazandı. Fransa’da, Almanya’da ve Amerika Birleşik Devletlerinde sergiler açtı. Yine yurtdışında ve Türkiye’de pek çok önemli kitapta ve yayında fotoğrafları kullanıldı.    

 Kendini bir “fotoğraf sanatçısı” olarak değil de “bir fotoğraf muhabiri” olarak tanımlayan Güler, 1979 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin “foto muhabirliği” dalındaki birincilik ödülünü aldı. Aralarında Pablo Picasso, Salvador Dali, Maria Callas, İsmet İnönü ve Winston Churchill’in de yer aldığı birçok ünlü ile röportaj yapmış ve onların fotoğraflarını çekmiştir.  

 Leica marka fotoğraf makinesini kullanmayı tercih eden Güler’in eserleri halen Amerika, Fransa ve Almanya’daki önemli müzelerde sergilenmektedir. 2009 yılında Nezih Tavlaş tarafında “Foto muhabiri: Ara Güler'in hayat hikâyesi” adındaki biyografisi yayınlanmıştır.

 Ara Güler 17 Ekim 2018'de vefat etmiştir.