Ali Rıza Beyazıt

 

(1883-1963)

Ali Rıza Beyazıt 1883’te İstanbul’da doğdu. Kahramanmaraş’tan Konya’ya giden Bayazıtlar ailesine mensuptur. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da bitirdikten sonra Eyüp Sultan Veteriner ve Eczacı Askeri Rüştiyesine devam etti. Daha sonra Kuleli Askeri Lisesinden ve Harbiye’den de mezun oldu. 1907’de teğmen olarak atandı.

Çocukluğundan itibaren sanatla ilgili olan Ali Rıza Beyazıt, Harp Okulu’ndayken önemli ressamlarından Hoca Ali Rıza ve Halil Paşa‘dan resim dersleri aldı. Henüz okuldayken arkadaşları tarafından kendisine “Ressam Rıza” lakabı takıldı.

Ali Rıza Beyazıt 1907 ile 1912 yılları arasında resim ve geometri öğretmenliği yaptı. Sonrasında Balkan Savaşı’na katıldı. 1913 yılında Genelkurmay Başkanlığının yaptığı sınavı kazanarak haritacı olarak göreve başladı. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı sırasında topograf subayı olarak Hicaz’a gönderildi. 1917’de yüzbaşı, 1926’da binbaşı ve 1933 yılında ise yarbaylığa yükseldi. 1938 yılında Yedek Subay Okulunda harita öğretmenliği görevindeyken emekli oldu.

1945 yılında “Asker Ressamlar Sanat Derneğinin kurucuları arasında yer aldı. 1952 yılında İtalya’da yapılan uluslararası bir resim yarışmasında, birincilik ödülü aldı. 1963 yılında “Asker Ressamlar Derneğinin “şeref üyesi” unvanını aldı.

Dönemin Asker kökenli birçok ressamından biri olan Ali Rıza Beyazıt’ın eserlerinde hocaları Halil Paşa ve Hoca Ali Rıza’nın etkileri görülür. Özellikle doğadan ilham alan sanatçı, İzlenimci üslupla peyzaj tarzında eserler vermiş ve bunlar pek çok özel koleksiyonda yer almıştır.

Ali Rıza Beyazıt 1963 yılında vefat etmiştir.