Alev Ebuzziya

 

(1938-)

Alev Ebuzziya Siesbye 1938’te İstanbul’da doğdu. Babası gazeteci ve yazar Ziyad Ebuzziya’dır.

Ebuzziya ortaöğrenimini İngiltere’de tamamladı. 1955 yılında bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan  İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümüne girdi. Akademi yıllarında Füreya Koral’ın öğrencisi oldu.

Sanatçı 1958 yılında Almanya’ya giderek Höhr-Grenzhausen seramik fabrikalarında çalışmaya başladı. Aynı zamanda seramik çamuru bileşimleri üzerine araştırmalar yaptı. 1960 yılında Türkiye’ye döndü ve iki yıl boyunca Eczacıbaşı Seramik Fabrikasında tasarımcı olarak çalıştı. 1963'te Kraliyet Porselen Fabrikalarında çalışmak üzere Danimarka’ya gitti. İlk kişisel sergisini de 1964’de bu fabrika içinde açtı. 1969 yılında Kopenhag’da kendi seramik atölyesini kurdu. Kişisel çalışmalarının yanında Rosenthal Porselen Fabrikası ve Royal Kopenhagen markası için tasarım yapmaya devam etti. 1987 yılında halen yaşadığı Paris’e yerleşti.

Alev Ebuzziya yüksek pişirimli, gözeneksiz, çok ince kalınlığa sahip, genellikle kendine has bir mavi renkteki seramik çanaklarıyla bilinir. Eserleri Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi, Zürih Musée Bellerive, New York Cooper Hewit Museum, Belfast Ulster Museum ve Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi gibi önemli müzelerde sergilenmektedir.