Ahmet Özel

 

(1960-)

Ahmet Özel 1960 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesinde doğdu. Çerkez kökenli bir aileye mensup olan sanatçı, küçük yaşlardan itibaren annesinden dinlediği Kafkas Mitolojisindeki hikayelerden etkilendi. İleriki yıllarda eserlerinde kullandığı temalarda bu dönemin etkileri görülür.

1976 yılında İstanbul’daki Kabataş Erkek Lisesinden mezun oldu ve bugünkü adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümüne başladı. 1979 yılında okul arkadaşları ile birlikte Parmakkapı İş Sanat Galerisinde bir grup sergisi yaptılar. 1982 yılında mezun oldu.

1987 yılında “İtalyan Sanat Bursu” ile bir yıllığına Roma ve Floransa şehirlerine gitti. Burada hem sanat konusunda araştırmalar yaptı hem de tablo restorasyonu ve ekspertizi konusunda eğitim aldı.

1990 yılında ilk kişisel sergisini İstanbul’daki Yonca Modern Sanat Galerisinde açtı.

1985-1997 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Resim Heykel Müzesinde çalıştı. 1995 yılında adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde doktora yaptı.

2010 yılında Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi olarak akademik kariyerine başladı.

Yurt içinde ve dışında birçok karmaya sergiye katılan ve kişisel sergiye katılan sanatçının eserleri Moskova Çağdaş Sanatlar Müzesine, Akbank, Garanti Bankası koleksiyonlarına ve Rusya, İtalya, ABD, Japonya gibi ülkelerde pek çok önemli özel koleksiyona girmiştir.
Ahmet Özel sanatsal çalışmalarına İstanbul Göztepe’deki atölyesinde devam etmektedir.