Ahmet Oran

 

(1957-)

Ahmet Oran 1957 yılında Çanakkale’de doğdu. 1977’de bugünkü adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olan İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine başladı ve Adnan Çoker’in atölyesine devam etti. 1985 yılında mezun oldu. Eğitimi esnasında 1980-1985 yılları arasında Avusturya’ya giderek Tatbiki Sanatlar Akademisinde Carl Unger'in atölyesinde resim, vitray ve grafik disiplinlerinde çalıştı. Öğrencilik yıllarında özellikle Amerikan Soyut Dışavurumcu Sanatçıları takip etti.

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden mezun olduktan sonra da yine Avusturya’ya giderek iki yıl boyunca Prof. Dr. Adolf Frohner'in atölyesinde çalıştı. İlk kişisel sergisini 1987 yılında, Salzburg’daki “Galerie Weihergut”da yaptı.

Ahmet Oran uzun yıllardır resim yaparken fırça kullanmadığını belirtmektedir. Kağıt veya tuval üzerine katmanlar halinde sürdüğü boyaları, 2 cm’den 200 cm’ye kadar çeşitli genişliklerdeki spatulalarıyla ve dal parçalarıyla kazıyarak çok parçalı yüzeyler oluşturmaktadır. Eserlerinin rastlantısal gelişmediğini, yapımına başlamadan önce son halini tasarladığını söyleyen sanatçının “soyut” tarzdaki resimlerde renklerin ustalıkla kullanıldığını gözlemleriz.

Avusturya’da ve Türkiye’de pek çok kişisel sergi açan ve grup sergisine katılan sanatçının eserleri Lentos Kunst-Museum ve İstanbul Moderne girmiştir. Ayrıca Oran’ın bir eseri Alman Devleti tarafından yayınlanan ve 1896-1996 yılları arasını kapsayan "Avusturya'da Sanat" (Kunst aus Österreich) adlı kitapta yer almıştır.

Ahmet Oran Hayatını ve sanatsal çalışmalarını halen İstanbul’da ve Viyana’da sürdürmektedir.