Abdurrahman Öztoprak

 

(1927-2011)

Abdurrahman Öztoprak 1927 yılında İstanbul Rumelihisarı’nda doğdu.

Öztoprak 1945 yılında girdiği ve Nurullah Berk atölyesine devam ettiği, bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinden  1951’de mezun oldu. 1952 yılında burslu olarak İtalya’ya giderek Roma Güzel Sanatlar Akademisini bitirdi. 1953'te Türkiye’ye döndü.

Sanatçı ilk kişisel sergisini 1954 yılında Maya Sanat Galerisi’nde açtı. İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla binasına bir fresk ve TBMM binasına üç adet tablo yaptı.

Abdurrahman Öztoprak 1960 yılında ailesi ile birlikte Almanya’ya giderek mimar olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda resim yapmaya da devam etti. 1975’te yurda kesin dönüş yaparak Akyaka’ya yerleşti ve resim çalışmalarına devam etti. Sanat yaşamı boyunca çok fazla sayıda resim yapmasa da eserleri Türkiye’de ve yurt dışında Hermitage Müzesi gibi önemli müzelerde ve koleksiyonlarda yer aldı. Ayrıca altı adet sanat yarışması tarafından ödüle layık görülmüştür. Soyut tarzda resimler yapan Öztoprak tutkusu olan klasik müzikten ilham almıştır.

Abdurrahman Öztoprak 26 Mayıs 2011’de hayatını ve sanat çalışmalarını sürdürdüğü Muğla Akyaka’da vefat etti.