ANQI

(1983)

Çağdaş sanatçı ANQI (Melek Anqi / 安琪), fiziksel ve dijital yöntemleri sentezlediği yoğun renkli soyut resimleri ve yarattığı Hiromita karakteriyle tanınan, Türk-Tayvan kökenli bir sanatçıdır. Tayvan’da ilkokula başlayan, eğitimine Türkiye ve ABD’de UCLA ve Yale Üniversitesi’nde devam eden sanatçı, Yale’deki yüksek lisansı sonrası ESMOD Uluslararası Moda Akademisi’nde moda tasarımı ve illüstrasyon eğitimleri de aldı. Eserleri Çin, New York, Seul'de, Türkiye'de ise Contemporary Istanbul ve Artweeks Akaretler de dahil olmak üzere uluslararası düzeyde çeşitli sergi ve fuarlarda sergilendi. 

ANQI, resme ilgisini çocukken ailesiyle yerleştiği Tayvan’da, Çince yazı karakterlerini resim gibi çizerken keşfetti. Küçük yaşta Asya sanatıyla tanışan sanatçı, rengarenk ambalajlar, çizgi romanlar, anime karakterlerle dolu Tayvan’ın görsel popüler kültüründen de etkilendi. Çağdaş Asya sanatının dikkat çeken genç temsilcilerinden olan sanatçı, ağırlıklı Türkiye olmak üzere Amerika ve Tayvan arasında çalışmalarını sürdürüyor. 

Sanatçının çalışmalarına Robb Report, Art Emperor, ArtDog Istanbul, Onedio, Anadolu Ajansı, Benzinga, Yahoo Finance, Tayvan Kültür Bakanlığı internet sitesi, Milliyet Sanat gibi çeşitli yayınlarda yer verildi.  Sanatçının popüler kedi karakteri Hiromita, 2022’de ilk kez New York’ta, NowHere Galeri’de sergilenmişti. Sanatçı, 2023 yılının başında, global fintech şirketi CoolBitX için özel bir Hiromita koleksiyonu hazırladı. Koleksiyon, sanatçının uluslararası tanınırlığını artıran bir Web3 marka-sanatçı işbirliği olarak hayata geçti. Sanatçının daha önce ARTAnkara, 18. Contemporary Istanbul ve kişisel sergi olarak Deppo29'da sergilediği Hiromita, 2024 yılında Çin'de ve Güney Kore’de farklı şehirlerde sergilerle  sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

****** Hiromita ******

“Hiromita”, sanatçı ANQI'nin Tayvan’daki çocukluk deneyimlerinden, çizgi roman sevgisinden ve Asya kültüründe çatılara yerleştirilerek evi koruyan “kiremit kedisi” heykellerinden ilham alıyor. Sanatçı, 7 yaşında Taipei’de yaşarken Çince öğrendiği çizgi romanlardaki karakterlerle kurduğu bağın Hiromita karakterine ilham olduğunu paylaşıyor. Asya’da çatılara konulan, “Kiremit Kedisi (Tile Cat / Wamao)” veya “Çatıdaki Kaplan” olarak adlandırılan, evi kötülüklerden koruyan ve bereket getirdiğine inanılan kedi heykellerinin çağdaş bir yorumu “Hiromita” olarak karşımıza çıkıyor. Melek Anqi bu inanışı dönüştürerek, ürkütücü ağzı ve dişleriyle modern hayatımızdaki içsel boşluğu yiyip bitiren ve sevgi, bolluk ve benzeri iyi dilekler getiren kaplan ruhlu bir kedi karakteri sunuyor. Sanatçı, Hiromita’yı dış koşullardan etkilenmeyen, güçlü bir karakter olarak tasvir ediyor. Vahşi ve oyuncu bir karaktere sahip olan Hiromita, pek değişmeyen ürkütücü ama sevimli çehresiyle, başkalarıyla bağ kurarken kendimize sadık kalmanın önemini de bize hatırlatıyor. Renkli bir boşluktaki tekil bir formla izleyici karşısına çıkan Hiromita, kendimizi değiştirmek zorunda kalmadan bağ kurma ihtiyacımızdaki çelişki ve umudu işliyor.