(1915-1994)
Cihat Burak 1915 yılında İstanbul’da Aksaray semtinde doğdu. Ortaöğretimini Galatasaray Lisesinde tamamladı. 1937 yılında bugünkü adı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümüne başladı. 1943 yılında mezun olarak Tekel Genel Müdürlüğünde (Ankara) mimar olarak işe başladı. Sonraki yıllarda Ankara Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi proje bürolarında ve Ankara Nafia Vekaleti Yapı İşlerinde (Bayındırlık Bakanlığı) çalıştı.
1952’de Birleşmiş Milletler bursu ile Paris’e giderek mimarlık ve resim eğitimi gördü. Üç yıl süren eğitiminin ardından Türkiye’ye dönerek yeniden Bayındırlık Bakanlığındaki işine devam etti. 1957’de büyükelçilik binası projeleri için Afganistan’ın Kabil şehrine gitti.
1961 yılında yine Fransa Hükümetinin bursu ile Paris’e giderek prefabrik inşaat yöntemlerini inceledi. Sonrasında Paris’te yaşamaya karar vererek işinden istifa etti ve resim yapmaya başladı. 1965 yılında yurda dönerek Özel Işık Mimarlık Okulunda ve İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda resim öğretmenliği yapmaya başladı.
Cihat Burak Paris’ten getirdiği eserleriyle 1957 yılında İstanbul Beyoğlu Şehir Galerisinde ilk kişisel sergisini açtı.
Eserlerini toplumsal gerçekçilik anlayışıyla üreten Cihat Burak Nâzım Hikmet, Neyzen Tevfik, Eren Eyüboğlu ve Aliye Berger gibi dönemin edebiyat ve sanat dünyasının ünlülerinin de portrelerini yapmıştır. Son dönemlerinde ise kedi resimlerine ağırlık vermiştir. Tuval resmi dışında metal baskı, seramik, cam gibi malzemeleri de kullanmıştır.
Mimar ve ressam olmasının yanında yazar kimliğiyle de bilinen Burak 1992’de “Yakutiler” adlı kitabı ile Yunus Nadi Armağanı Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı.
1994 yılında İstanbul'da vefat etti.